Kaffe
Økologisk bønner fra Mexico
Brenneriet

Kaffesortene vi brenner for øyeblikket er fra Brasil, El Salvador, India, Colombia, Honduras, Sumatra og Mexico. Fra  nøtteaktig til fruktig  og alt i mellom, de er nybrent med omhu for å få den beste smaken ut av disse deilige bønnene. Vi prøver å velger økologisk og rettferdig kjøpte bønner der vi kan, og du kan lese hele beskrivelsen av produsentene under lenkene nedenfor.

*** Vi er i ferd med å oppdatere listen over kaffen vår, men det tar litt tid! Derfor finner du det oppdaterte utvalget  i nettbutikken, men kanskje ikke alt ligger på den her siden ennå! Men vi lover at det kommer!) ***

Bibi plantasjon

India: Monsooned Malabar  AA

Varietet: Red Catucai.  600 - 800 m.o.h.  Natural processed monsoon.

Smak: Nøtteaktig, rik og kraftig, en flytende bamseklem. Middels mørkbrent.
En fantastisk, nøtteaktig monsooned kaffe, rett og slett «ganebrytende». Positivt beskrevet som om smaken lignet «en vakker gammel dør». Monsooned kaffesorter er de «edle ville» i Arabica-verdenen og denne skuffer ikke i så måte.

Fin som bålkaffe for friluftselskerne blant dere, og en fantastisk eikpreget espresso for dem som ikke ser poenget med kaffe som smaker sitrus...

Gå til nettbutikken 


(Økologisk) Sumatra Mandheling: Koperasi Pertanian

Varietet: Catimore, Typica, Sigaratu. Semi-washed.

Smak: Kakao, tobakk og litt appelsin. Mørkbrent.
Kaffe fra Indonesia er alltid interessant, og denne er også det. Fyldig, mørk og litt fruktig. Hvis du likte monsoon malabar den kanskje denne er noe for deg!

Økologisk og Fairtrade.

Gå til nettbutikken

(Økologisk) Colombia: Finca Cocondo

Varietet: Colombia, Caturra, Tabi & Castillio. 1450-1600 m. Fully washed, shade dried.

Smak: Elegant avrundet, mørk sjokolade og nøtter


Den eneste sertifisert økologiske gården i Antioquia, drevet av Luis Emilio Velez, ligger i en fantastisk vakker dal nær Titiribi. Gården drives så bærekraftig som overhodet mulig, og eieren er attpåtil den lokale legen. Et sterkt engasjement for biologisk mangfold og permakultur ligger i bunn for hele gårdsdriften, og har blitt en slik suksess at han har planer om å ekspandere. Dette er kaffe dyrket med omtanke. Elegant avrundet og med en rik, dyp ettersmak er dette kaffe som særlig anbefales i presskanne og som espresso. Den utvikler en utmerket smaksrikhet i melkebaserte drikker.


Les mer om Finca Cocondo (engelsk)


Besøk nettbutikken for å få noe colombiansk kaffe

Mexico: Guadalupe Zaju

Varietet: Caturra, Marsellesa, Hybrids. 900 - 1400 m.o.h. Fully washed.

Smak: nøtter og grønne epler


Denne gården i Chiapasregionen av Mexico, drevet av Teddy Esteve (som sier han «vokste opp i cupping-rommet»), blomstrer takket være eiernes innsats. Til tross for at de ikke er sertifisert økologisk, forsøker de å minimere bruken av sprøytemidler ved å plante utvalgte treslag som reduserer sykdom i kaffeåkerne. Bruk av de riktige tresortene gir skygge til kaffebuskene (gården er Rainforest Alliance-sertifisert, blant annet) og svært vannbesparende metoder bidrar videre til å redusere fotavtrykket på miljøet. Ekspertise under innhøstingen og gjenplantingen holder kvaliteten på kaffen svært høy, og gården er en av de mest produktive i regionen.

Les mer om Guadalupe Zaju (engelsk)


Besøk nettbutikken

(Økologisk) Brasil: Fazenda Santa Maria **koffeinfri**

Varietet: Mondo Novo 1050 m.o.h. Natural process. CO2 decaff.

Smak: Nøtter og mørk sjokolade


En heløkologisk gård som produserer 5000 sekker (à 70kg) hver sesong. Det sparer jorda for mye sprøytemidler! I tillegg er de sertifisert av Brazilian Institute IBD som blant annet krever en innsats for styrking av det biologiske mangfoldet, manuell ugressbegrensning og bevaring av stedegne arter. Denne kaffen er dekaffinert ved bruk av CO2-metoden, hvor flytende CO2 benyttes for å fjerne koffeinet fra bønnene. Dette betyr at kaffen kun er i kontakt med naturlige stoffer (vann og CO2). Konvensjonell dekaffinering involverer bruk av en rekke kjemikalier, som metylenklorid og etylacetat. Herlig. CO2-prosessen (til felles med Swiss Water-prosessen) lar kaffen beholde all smak uten å dynke den i kjemikalier.

Les mer om Fazenda Santa Maria (engelsk)


Gå til nettbutikken

(Økologisk) Uganda: White Nile

Varietet: SL14 & Catimor. Fully washed. 1450 - 1800 m.o.h.

Smak: Fersken, sitron og ren avslutning


From the Kawacom Paidha Sustainable Project, this coffee has been roasted more lightly to preserve the clean flavours, and is best suited to filter/pour-over methods. The Kawacom project, in addition to promoting high quality organic, UTZ and Rainforest Alliance coffees, also has very strong social programmes ranging from financial education to HIV/AIDS awareness. Environmental projects also include installing rainwater harvesting tanks and energy efficient stoves in farmers' homes.Les mer om Uganda White Nile og Kawacom prosjekten (engelsk)


Gå til nettbutikken

Blandinger: Interessante og nydelige kombinasjoner av bønner som passer fra sakte traktekaffe til full fart espresso. Det er litt som det er med mennesker - når du blander inn forskjellige opprinnelser, får du flotte resultat!

Espresso blanding: A blend of beans from the Brasilian Speciality Coffee Association, with a portion of beans from Guatemala's Santa Sofia estate to add a little more depth. Nutty, smooth and balanced, works well both as a straight espresso shot or combined with milk.

Økologisk blanding #2:

A blend of organic beans from Honduras (Finca Fiallos estate) and Colombia. Dark, fruity and with a sweet finish from the Honduran beans make this a blend which works for filter, cafetière and stovetop.

Økologisk espressoblanding: Dark, smooth, chocolate with a nutty finish, this is a current favourite. Finca Cocondo Colombian beans with a dash of India robusta for added depth. Great enjoyed on its own, but equally good with milk which brings out a little extra dark fruitiness. Gives a fantastic crema if you're lucky enough to have your own espresso machine....


En liten kommentar til brenninga: vi brenner for å få den beste og fyldigste smaken ut av kaffebønnene. De kaffesortene vi har for øyeblikket er best egnet  - tror vi -  til å bli brent middels-til mørkbrent. På den måten får vi mest ut av bønnene uten å ødelegge den naturlige karakteren.

I nærmeste fremtid har vi tenkt å utvide utvalget (f.eks. noen ethiopiske eller rwandiske bønner for å tilfredsstille fansen av lysbrent kaffe, og kanskje en mørk og fin Sumatra i motsatt ende av skalaen. Og til og med (hysj...) litt kaffeinfri kaffe?). Men dersom du allerede har dilla på noe spesielt (som f.eks. ekstra mørkbrent eller hva det nå skulle være), ta kontakt og vi skal se hva vi kan få til.

Dersom du driver en kafé eller gjør noe annet der kaffe spiller en viktig rolle så kan vi kanskje til og med lage en unik blanding bare til deg eller for anledningen – vi liker et hvert påskudd for å kunne leke med kaffe...